Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2020/2021



Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΓΟΥ «ο ΗΡΑΚΛΗΣ», το σωματείο στο οποίο ανήκετε, αποτελεί την ιστορικότερη ομάδα της πόλης του ΠΥΡΓΟΥ. Πεποίθηση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, σε αγαστή συνεργασία με τους προπονητές και όσους είναι δίπλα στο σωματείο, είναι να δημιουργήσουμε μια ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ «ΟΜΑΔΑ».

Ως έννοια της καλής ομάδας δεν εννοούμε αποκλειστικά το ποσό καλό μπάσκετ παίζουμε και πόσες νίκες κάνουμε. Ως καλή ομάδα εννοούμε αυτή στην οποία όλοι μας βάζουμε το ΕΓΩ κάτω από το ΕΜΕΙΣ. Αυτή στην οποία η συμπεριφορά μας τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά είναι τέτοια, ώστε σε συνδυασμό με το καλό αγωνιστικό πρόσωπο που προσπαθούμε πάντα να επιδεικνύουμε, να αποτελούμε ένα σωματείο-πρότυπο. Να φτιάξουμε μία ομάδα με όλη την σημασία της έννοιας και μέσα από αυτή να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε από τον κόσμο της πόλης να συστρατευθεί δίπλα μας, να έρθει στο γήπεδο, να δει την δουλειά που κάνουμε και να μας στηρίξει. Να νιώσει κάθε φίλος της ομάδας και του αθλήματος ότι το σωματείο του Ηρακλή στηρίζεται σε υγιείς βάσεις, ώστε να εμπιστεύεται στην ομάδα μας και το επιτελείο της την εξέλιξη των παιδιών του. Να θέλει να τα φέρει στην οικογένεια της Γ.Ε.Π. Ηρακλής, ώστε να γνωρίσουν το μπάσκετ και να εκπαιδευτούν πάνω στο άθλημα. Και ως απόρροια αυτού, το σωματείο μας να καταφέρνει μέσω των υποδομών και των νέων αθλητών που θα εξελίσσει, να πραγματοποιεί τα όνειρα και τους στόχους που το Δ.Σ. της ομάδας μας θα θέτει.

Μία ομάδα μπάσκετ αποτελεί ενεργό κύτταρο κάθε κοινωνίας. Όπως για την ορθή λειτουργία μίας κοινωνίας διαμοιράζονται μεταξύ των μελών της Δικαιώματα και Υποχρεώσεις, έτσι και για να λειτουργήσει σωστά μία ομάδα, οι αθλητές της πρέπει να επωμίζονται αντιστοίχως τόσο με Δικαιώματα όσο και με Υποχρεώσεις.

Για να υπάρχει η απαίτηση από τους αθλητές να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και στις συμφωνίες που έχουν κάνει με την ομάδα και για να μπορεί το Δ.Σ. και οι προπονητές της ομάδας να ζητήσουν ευθύνες σε τυχόν ανάρμοστη συμπεριφορά ή ασυνέπεια, θα πρέπει πρώτα το σωματείο να είναι τυπικό στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους αθλητές.

Το σωματείο μας υποχρεούται να παρέχει το απαραίτητο αθλητικό υλικό στους αθλητές της ομάδας για τις ανάγκες τόσο των προπονήσεων όσο και των αγώνων, καθώς και είναι συνεπές απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία έχει συνάψει με κάθε αθλητή.

Το σωματείο και οι προπονητές πρέπει να συμπαραστέκονται και να στηρίζουν τους αθλητές, καθώς επίσης και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα που τους παρουσιάζονται.

Με δεδομένη την τυπικότητα και την τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά του σωματείου μας, οι αθλητές από την πλευρά τους υποχρεούνται να είναι τυπικοί στις συμφωνίες τους με το σωματείο και στην τήρηση των κανόνων που έχει θέσει το Δ.Σ. σε συνεργασία με τους προπονητές για την ορθή λειτουργία του τμήματος. Η μη τήρηση αυτών των κανόνων έχουν ως αποτέλεσμα την αγωνιστική τιμωρία, η οποία είναι στην αρμοδιότητα των προπονητών να την κρίνουν και να την επιβάλλουν.

Οι κανόνες που θέτουμε και απαιτούμε από όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές να σέβονται, περιλαμβάνουν τις ώρες προσέλευσης, την αγωνιστική-εξωαγωνιστική πειθαρχία και την αγωνιστική-εξωαγωνιστική συμπεριφορά.

Δεδομένου ότι ΚΑΝΕΝΑΣ αθλητής της Γ.Ε.Π. Ηρακλής δεν έχει οικονομική συμφωνία με το σωματείο μας, η αγωνιστική τιμωρία που θα επιβάλλεται θα είναι κυρίως αγωνιστικής φύσεως και η οποία θα διαμορφώνεται από τους προπονητές και το Δ.Σ. της ομάδας αναλόγως το είδος του παραπτώματος και την επαναληψιμότητά της.

 

Υποχρεώσεις αθλητών

1. Ως ώρα προσέλευσης εννοούμε την ώρα κατά την οποία οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται σε ορισμένο σημείο και έτοιμοι για οποιαδήποτε εκδήλωση της ομάδας. Είτε πρόκειται για προπόνηση είτε για αναχώρηση αποστολής για επίσημο ή φιλικό παιχνίδι είτε για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση της ομάδας. ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ. Για τυχόν αργοπορία μέχρι δεκαπέντε (15) λεπτά από την ώρα που έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχει προφορική επίπληξη στον αθλητή για τον μήνα που έγινε η παράβαση. Σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου παραπτώματος κατά τον ίδιο μήνα από τον ίδιο αθλητή, θα υπάρχει αγωνιστική τιμωρία. Για αργοπορία αθλητή πάνω από δεκαπέντε (15) λεπτά από την ώρα που έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχει αγωνιστική τιμωρία. Σε περίπτωση επανάληψης του ιδίου παραπτώματος κατά τον ίδιο μήνα από τον ίδιο αθλητή, θα θεωρείται σαν αδικαιολογήτως απών από όλη την εκδήλωση. Φυσικά το Δ.Σ. και οι προπονητές της ομάδας κατανοούν ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και εκ των πραγμάτων πολλές φορές οι αθλητές θα είναι δύσκολο να είναι τυπικοί στην ώρα προσέλευσης, λόγω του ότι οι περισσότεροι εργάζονται ή είναι μαθητές και έχουν αυξημένες υποχρεώσεις. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΕΣ, ΟΤΑΝ (ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ) ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ.

2. Η αγωνιστική πειθαρχία αποτελεί τον δεύτερο κανόνα που όλοι οι αθλητές θα πρέπει να σέβονται. Οι προπονητές είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τον τρόπο προπόνησης ή τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και οι μοναδικοί που αποφασίζουν για ζητήματα αγωνιστικής φύσεως. Είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να κρίνουν και να αποφασίζουν πόσο, πότε ή πώς θα παίζει ο κάθε αθλητής. Οι αθλητές μπορούν να έχουν την προσωπική τους γνώμη για τους προπονητές ή τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούν να την εκφέρουν δημόσια και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Οι προπονητές θα ακούσουν την γνώμη τους, όχι όμως κατά την διάρκεια του αγώνα. Θα λαμβάνουν υπόψη τους την προσωπική άποψη του κάθε αθλητή, αλλά εάν δεν συμφωνούν, η άποψη των προπονητών υπερισχύει έναντι αυτής των αθλητών. Οποιαδήποτε άρνηση αθλητή να εισέλθει ή να εξέλθει από το παρκέ κατά την διάρκεια του αγώνα, οποιοσδήποτε μορφασμός ή χειρονομία δυσχέρειας του αθλητή κατά την είσοδό του ή έξοδό του από το παρκέ, οποιαδήποτε λεκτική παραίνεση του αθλητή για να εισέλθει ή να εξέλθει από το παρκέ και γενικότερα οποιαδήποτε άρνηση των αθλητών σε εντολές των προπονητών, θεωρείται παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού αγωνιστικής πειθαρχίας της ομάδας και θα επιφέρει αγωνιστική τιμωρία. Η εικόνα που θέλουμε να παρουσιάζουμε ως ομάδα και να επιδεικνύουμε σε όλους τους φιλάθλους που έρχονται στο γήπεδο να παρακολουθήσουν τον Ηρακλή να αγωνίζεται, είναι η εικόνα μίας ομάδας στην οποία όλοι θα βάζουν το εγώ τους κάτω από το καλό της ομάδας. Μίας ομάδας, οι αθλητές της οποίας θα αποτελούν μία γροθιά και ο ένας θα προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του άλλου. Μίας ομάδας που το μονό που θα την απασχολεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι το πώς θα παίζει καλύτερα και δεν θα ασχολείται με τυχόν λάθη της διαιτησίας και με προστριβές με αντίπαλους παίκτες, προπονητές ή φιλάθλους.

3. Η πειθαρχία των αθλητών κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι αυτό που ονομάζουμε εξωαγωνιστική πειθαρχία. Οι προπονητές είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τον τρόπο προπόνησης της ομάδας. Οποιαδήποτε άρνηση αθλητή να εκτελέσει οποιαδήποτε άσκηση και γενικότερα οποιασδήποτε μορφής άρνηση στην εκτέλεση των εντολών των προπονητών, θεωρείται παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού αγωνιστικής πειθαρχίας και θα επιφέρει αγωνιστική τιμωρία. 

4. Η αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας μας, πέρα από το αν παίζει καλά και αν κερδίζει ή όχι, αποτελεί πολύ βασικό θέμα. Για αυτό το λόγο, οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά και την ώρα της προπόνησης. Υποχρεούνται να επιδεικνύουν αθλητική και κόσμια συμπεριφορά τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ, ενώ απαγορεύονται γενικότερα οι έντονες διαμαρτυρίες, οι εκνευρισμοί, οι τσακωμοί, η ανταπόδοση χτυπημάτων, καθώς και κάθε είδους σχόλια ή απαντήσεις προς φιλάθλους, διαιτητές, προπονητές και αθλητές (αντίπαλους ή συμπαίκτες), σε όλους εν γένει τους χώρους του γηπέδου (αποδυτήρια, διαδρόμους κ.λπ.) πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

5. Ειδικότερα κατά την διάρκεια των αγώνων στους οποίους συμμετέχει η ομάδα μας, οι αθλητές μας θα πρέπει να αποφεύγουν να γίνονται προκλητικοί και εριστικοί προς τους διαιτητές, να αποφεύγουν τα πειθαρχικά παραπτώματα, να πειθαρχούν στις υποδείξεις και να εφαρμόζουν τους κανόνες του Fair Play. Οι μοναδικοί που μπορούν να διαμαρτύρονται προς τους διαιτητές είναι οι προπονητές της ομάδας. Για αυτό το λόγο, οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας των αθλητών προς τους διαιτητές, η οποία θα ξεπεράσει τα όρια οδηγώντας σε τεχνική ποινή, ενδέχεται να επιφέρει αγωνιστική τιμωρία αναλόγως του βαθμού σοβαρότητας.

6. Αν για οποιοδήποτε λόγο κρατηθεί δελτίο αθλητή μας από τους διαιτητές, θα επέλθει αγωνιστική τιμωρία.

7. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή της ομάδας αθλητές υποχρεούνται να επιδεικνύουν υποδειγματική συμπεριφορά, να ακολουθούν το πρόγραμμα της αποστολής και να υπακούουν δίχως σχόλια στις οδηγίες και τις υποδείξεις του αρχηγού της αποστολής και των προπονητών.

8. Η εξωαγωνιστική συμπεριφορά των αθλητών μας αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι για την εικόνα που επιθυμούμε να παρουσιάζει η ομάδα μας προς τα έξω. Επειδή θεωρούμε ότι οι αθλητές της ομάδας μας είναι υπεύθυνα άτομα και η συμπεριφορά τους έξω από τα γήπεδα είναι κοινωνικά αποδεκτή, θέλουμε μόνο να σας επιστήσουμε την προσοχή για την δημόσια συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ομάδα. Οποιοδήποτε πρόβλημα και αν υπάρχει μεταξύ αθλητή και του Δ.Σ της Γ.Ε.Π. Ηρακλής ή μεταξύ αθλητή με τους προπονητές, το πρόβλημα επιλύεται με διάλογο μέσα στους κόλπους της ομάδας. Οποιαδήποτε ΔΗΜΟΣΙΑ αρνητική κριτική από πλευράς αθλητή για μέλος του Δ.Σ της ομάδας ή για τους προπονητές, θα επιφέρει αγωνιστική τιμωρία.

9. Οι αθλητές έχουν την υποχρέωση να ανταποκρίνονται πλήρως στο πρόγραμμα προπόνησης, να υπακούουν στις οδηγίες και τις εντολές του προπονητή κατά την διάρκεια των προπονήσεων και να φροντίζουν να βρίσκονται στην ανάλογη φυσική κατάσταση που προβλέπεται από το πρόγραμμα. Παράλληλα, οφείλουν να φροντίζουν για την καθαριότητα των χώρων και των υλικών αντικειμένων που χρησιμοποιούν.

10. Θεωρείται αδικαιολόγητη η άρνηση αθλητή να καθίσει στον πάγκο των αναπληρωματικών λίγο μετά την ανακοίνωση της αποστολής προφασιζόμενος ασθένεια ή τραυματισμό. Επίσης, κατά την διάρκεια της αντικατάστασής του από συμπαίκτη, έχει την υποχρέωση και το καθήκον να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την αλλαγή και να καθίσει στον πάγκο των αναπληρωματικών, εκτός αν του δοθεί ειδική άδεια από τον προπονητή ή τον έφορο του τμήματος ώστε να αποχωρήσει για τα αποδυτήρια.

11. Σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας, οι αθλητές θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον προπονητή τους και να ακολουθούν την θεραπεία που θα τους υποδείξει ο ιατρός.

12. Κατά τις προπονήσεις, τους φιλικούς και τους επίσημους αγώνες, οι αθλητές υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το αθλητικό υλικό με το λογότυπο και την επωνυμία της Γ.Ε.Π. ΗΡΑΚΛΗΣ.

13. Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση το αθλητικό υλικό που τους χορηγείται από τους υπεύθυνους της ομάδας, καθώς επίσης και να επιστρέφεται πίσω, αν για οποιοδήποτε λόγο ο αθλητής αποχωρήσει από τον Ηρακλή ή του ζητηθεί αυτό από την ομάδα. 


Υποχρεώσεις Γονέων και Κηδεμόνων

1. Οι γονείς έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με τους προπονητές και ο ρόλος τους πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες του τμήματος.

2. Η παρέμβαση των γονέων στο έργο των προπονητών και η δημιουργία προβλήματος στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος επιφέρουν συστάσεις και κυρώσεις, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου.

3. Σε περίπτωση αγενούς και ακραίας συμπεριφοράς κηδεμόνα προς τον προπονητή, σε μέλος του Δ.Σ. ή σε υπάλληλο της ομάδας, τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. του σωματείου η περίπτωση της απομάκρυνσης του αθλητή ή της αθλήτριας -δηλαδή του παιδιού του- από τον σύλλογο.

4. Οι γονείς οφείλουν να τηρούν την ιεραρχία του τμήματος και να μην επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με μέλος του Δ.Σ., εφόσον προηγουμένως δεν ενημερώσουν και συνεργαστούν με τον υπεύθυνο προπονητή των Ακαδημιών του συλλόγου.

5. Οι γονείς οφείλουν να τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον σύλλογο.


Υποχρεώσεις Προπονητών

1. Οι προπονητές οφείλουν να προσέρχονται στο γήπεδο τουλάχιστον δέκα (10) λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της προπόνησης, ώστε να μεριμνούν για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και διεκπεραίωση του προπονητικού τους προγράμματος.

2. Οι προπονητές οφείλουν να σέβονται την προσωπικότητα των αθλητών και αθλητριών και να έχουν ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση απέναντι σε όλους. Οφείλουν να μεριμνούν για την σωστή λειτουργία των τμημάτων τους φροντίζοντας να εξασφαλίζουν Αθλητικό και Παιδαγωγικό περιβάλλον, το οποίο θα εφοδιάζει τους εκπαιδευόμενους αθλητές με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθε, της πειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού.

3. Οι προπονητές οφείλουν την ώρα της προπόνησης να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με αυτήν και τίποτα άλλο.

4. Είναι υποχρεωμένοι να απενεργοποιούν ή να βάζουν σε σίγαση το κινητό τους κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

5. Υποχρεούνται σε κάθε προπόνηση, αγώνα ή αποστολή να είναι ενδεδυμένοι με τον επίσημο ιματισμό της ομάδας που θα φέρει το λογότυπο και την επωνυμία της Γ.Ε.Π. ΗΡΑΚΛΗΣ.

6. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία και η συμπεριφορά των προπονητών θα πρέπει να διέπεται από το αθλητικό ήθος, την ευγένεια, και την έντιμη συμπεριφορά. Οι προπονητές οφείλουν να είναι πρότυπα προς μίμηση για τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριές τους. Να είναι παιδαγωγοί, καθοδηγητές και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδιά.

7. Σε περίπτωση αγενούς ή ακραίας συμπεριφοράς προπονητή (π.χ. υβριστική συμπεριφορά ή χειροδικία) προς αθλητή ή αθλήτρια, κηδεμόνα, μέλος του Δ.Σ. ή υπάλληλο της ομάδας, τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. του συλλόγου η περίπτωση απομάκρυνσης του προπονητή από τον σύλλογο.


Ποινές

Αναλόγως του παραπτώματος στο οποίο υποπίπτουν οι αθλητές, οι ποινές επιβάλλονται απευθείας από τους προπονητές ή τον γενικό αρχηγό. Για εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, οι ποινές επιβάλλονται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας και εφόσον έχει προηγηθεί σχετική εισήγηση από τον προπονητή ή τον γενικό αρχηγό, αφού πρώτα ο αθλητής έχει κληθεί σε απολογία.


Όλες οι παραπάνω προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό αγωνιστικής πειθαρχίας, τίθενται αποκλειστικά και μόνο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε την εικόνα της ομάδας όπως την ονειρευόμαστε. Σε καμία περίπτωση οι ποινές δεν έχουν τον χαρακτήρα της τιμωρίας, αλλά της συμμόρφωσης και της σύνεσης των αθλητών της ομάδας μας. 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου, Αύγουστος 2020.